Funkcje cyklometryczne
Funkcje cyklometryczne
Czy mogłabym liczyć na pomoc w wyjaśnieniu związku miedzy arcsin a arctg? Bo jak np \(\displaystyle{ \tg x= \frac{\sin x}{\cos x}}\), to tak samo dla arcsin i arctg jakis związek istnieje, ale kompletnie nie wiem jak do tego dojść...
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, o 22:43 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Funkcje cyklometryczne
A nie da sie tego inaczej zrobic? Bo ja nie mam pojecia co to jest zespolona funkcja logarytmiczna
-- 12 sty 2012, o 17:39 --
Znalazłam taki wzór \(\displaystyle{ \arcsin x=\arctan\left( \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} }\right)}\) ale nie wiem jak to wyprowadzić (bez wyższej matematyki:P) Może ktoś mi coś podpowie, bardzo proszę:)
-- 12 sty 2012, o 17:39 --
Znalazłam taki wzór \(\displaystyle{ \arcsin x=\arctan\left( \frac{x}{ \sqrt{1-x^2} }\right)}\) ale nie wiem jak to wyprowadzić (bez wyższej matematyki:P) Może ktoś mi coś podpowie, bardzo proszę:)
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, o 20:15 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Funkcje cyklometryczne
Analizę zespoloną będę mieć duużo później, więc niestety nie wiem o co chodzi. Bo tak w ogóle to potrzebne jest mi to do programowania, żeby nie przepisywać bez sensu wzoru, tylko wiedzieć skąd się wziął, więc jak programowanie jest już w liceum to jak to możliwe, żeby nie móc wyprowadzić wzorów w łatwiejszy sposób... Ale dziękuję za chęć pomocy:)