Dostałem zadanie dla chetnych aby narysować na dużej kartce A4 wykres fukncji:
\(\displaystyle{ y=|-2sin(x-\frac{\pi}{2})|-2}\)
Użyłem w celu ułatwienia sobie zadania specjalnej strony do rysowania wykresów, ale na lekcji nauczycielka powiedziała mi ze wykres końcowy jest źle.
Sprawdziłem na dwóch innych programach do rysowania wykresów i każdy pokazuje ten sam wynik co ja mam. Sam przeanalizowałem wykres i tez nie mogę się doszukać błędu.
Wykres wygląda tak:
Czy ten wykres jest poprawnie narysowany?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Czy ten wykres jest poprawnie narysowany?
Wykres jest poprawny. Jest on równoważny wykresowi funkcji:
\(\displaystyle{ y = 2 \left | \cos x \right | - 2}\)
\(\displaystyle{ y = 2 \left | \cos x \right | - 2}\)