Równanie z kosinusem i parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Równanie z kosinusem i parametrem
Hey mam problem z tym zadaniem :
Dla jakich wartosci parametru \(\displaystyle{ k \in \mathbb{R}}\) równanie \(\displaystyle{ 3 \cos x + \cos 2x = k}\) ma rozwiązanie ?
Korzystając z róznych własności doszłam do takiego rownania :\(\displaystyle{ 2 \cos^{2}x +3 \cos x-1=k}\) i nie wiem co dalej ....
Dla jakich wartosci parametru \(\displaystyle{ k \in \mathbb{R}}\) równanie \(\displaystyle{ 3 \cos x + \cos 2x = k}\) ma rozwiązanie ?
Korzystając z róznych własności doszłam do takiego rownania :\(\displaystyle{ 2 \cos^{2}x +3 \cos x-1=k}\) i nie wiem co dalej ....
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, o 21:03 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Równanie z kosinusem i parametrem
tak zrobiłam i t należy od -1 do 1 ale mi tam delta mi wyszła 17 i dalej policzyłam miejsca zerowe i tu już nie wiem co mam zrobić ...
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Równanie z kosinusem i parametrem
aha bo ja usunęłam w ogóle to k to jak podstawie to t tak pod cosx to będę miała dwie niewiadome t i k ... i co z nimi zrobić tego nie wiem ...
próbowałam wsiąść wszystko na jedną str. to mi delta wyszła 17 +8k .....
próbowałam wsiąść wszystko na jedną str. to mi delta wyszła 17 +8k .....
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równanie z kosinusem i parametrem
\(\displaystyle{ k}\) jest parametrem. Przyjmujemy, że jest dane. Masz wyznaczyć dla jakich wartości tego parametru powyższe równanie ma rozwiązanie.
Delta wyszła Ci poprawna. Teraz napisz założenia i podstaw.
Delta wyszła Ci poprawna. Teraz napisz założenia i podstaw.
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Równanie z kosinusem i parametrem
czyli aby to rownanie miało rozwiazanie do delta musi byc równa lub większa od zera tak ?
\(\displaystyle{ 17+8k \ge}\) wychodzi że \(\displaystyle{ k \ge \frac{17}{8}}\) tak ?
\(\displaystyle{ 17+8k \ge}\) wychodzi że \(\displaystyle{ k \ge \frac{17}{8}}\) tak ?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równanie z kosinusem i parametrem
Tak, ale pamiętaj też że pierwiastki tego równania muszą zawierać się w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -1,\right1\rangle}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 10 sty 2012, o 13:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krak
- Podziękował: 40 razy
Równanie z kosinusem i parametrem
czyli odp. to \(\displaystyle{ k \ge \frac{17}{8}}\) i (\(\displaystyle{ t_{1} \wedge t_{2} ) \vee t_{0} \in <-1,1>}\) tak ?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równanie z kosinusem i parametrem
No tak ale trzeba teraz obliczyć, dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ k}\) rozwiązanie mieści się w takim przedziale.