Dziękuje za odwiedzenie tego tematu
Otóż mam taki problem z zadaniem z wykazem
Treść: Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) prawdziwa jest równość
\(\displaystyle{ \left( \tg \alpha + \frac1{\tg \alpha} \right) ^{2} = \frac1{\sin ^{2} \alpha \cos ^{2} \alpha}}\)
Wychodzę od lewej strony i mam \(\displaystyle{ \tg ^{2} \alpha + 2 +\left( \frac1{\tg \alpha} \right) ^{2}}\)
Dalej nie mam bladego pojęcia co robić.. jutro mam z tego sprawdzian, a kombinuje jak to rozwiązać ponad 1h.
Tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Tożsamość trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, o 00:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Tożsamość trygonometryczna
Najpierw skorzystaj z definicji tangensa, a dopiero potem ze wzoru skróconego mnożenia.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Tożsamość trygonometryczna
Dziękuje za odpowiedź, mam coś takiego. Czy podążam w dobrym kierunku?
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} \alpha }{\cos ^{2} \alpha } + 2\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } \cdot \frac{1}{\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}+\left( \frac{1}{\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\right) ^{2}}\)
Edit.
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} \alpha }{\cos ^{2} \alpha } + 2 + \left( \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha }\right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} \alpha }{\cos ^{2} \alpha } + 2\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } \cdot \frac{1}{\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}+\left( \frac{1}{\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }}\right) ^{2}}\)
Edit.
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} \alpha }{\cos ^{2} \alpha } + 2 + \left( \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha }\right) ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, o 00:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Tożsamość trygonometryczna
nie wiem za bardzo jak to zrobiłem, ale mam teraz coś takiego
\(\displaystyle{ \left( \frac{\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha }{\sin \alpha \cos \alpha }\right) ^{2} + 2}\)
w odpowiedziach jest to samo tylko bez \(\displaystyle{ + 2}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha }{\sin \alpha \cos \alpha }\right) ^{2} + 2}\)
w odpowiedziach jest to samo tylko bez \(\displaystyle{ + 2}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, o 00:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Tożsamość trygonometryczna
No to masz źle, błędnie wykonałeś ostatnie przekształcenie. Co więcej, wszystko co robisz nie ma większego sensu.
Najpierw skorzystaj z definicji tangensa, potem sprowadź do wspólnego mianownika, zauważ coś i dopiero na końcu skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia.
JK
Najpierw skorzystaj z definicji tangensa, potem sprowadź do wspólnego mianownika, zauważ coś i dopiero na końcu skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 13 sty 2012, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kock/Łuków
Tożsamość trygonometryczna
To będzie tak:
1.Lewa strona Zamieniasz \(\displaystyle{ \tg}\) na \(\displaystyle{ \frac{sin}{cos}}\)
2.Potem muszisz dodać ze sobą dwie liczby więc sprowadzasz do wspólnego mianownika
3.Następnie potęgujesz licznik i mianownik
4.Jak zauważasz to w liczniku jest 1 trygonometryczna>
5.Więc \(\displaystyle{ L=P}\)
1.Lewa strona Zamieniasz \(\displaystyle{ \tg}\) na \(\displaystyle{ \frac{sin}{cos}}\)
2.Potem muszisz dodać ze sobą dwie liczby więc sprowadzasz do wspólnego mianownika
3.Następnie potęgujesz licznik i mianownik
4.Jak zauważasz to w liczniku jest 1 trygonometryczna>
5.Więc \(\displaystyle{ L=P}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, o 13:10 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach