WYKRES FUNKCJI y=cos(pi/2*sinx)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maxiludo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 lut 2007, o 14:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubek

WYKRES FUNKCJI y=cos(pi/2*sinx)

Post autor: maxiludo »

Jak w temacie, muszę określic wlasności funkcji trygonometrycznej y=cos(pi/2*sinx) .

Wiem jak bedzie wygladal wykres bo mam w odpowiedziach ale nie mam pojecia jak go samemy narysowac (to zanczy skąd on sie bierze) .

Mógłby mi ktos jasno wytlumaczyc krok po kroku co i dlaczego???? DZIEKUJEEE


Może by tak bez "pilne" w temacie? Lorek
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007, o 21:22 przez maxiludo, łącznie zmieniany 2 razy.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

WYKRES FUNKCJI y=cos(pi/2*sinx)

Post autor: greey10 »

umiem Ci pomoc jednak tylko na pale... moze ktos bedzie mial jakies ciekawe rozumowanie, a ja ze swoim poczekam ;d
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

WYKRES FUNKCJI y=cos(pi/2*sinx)

Post autor: Lorek »

Chyba jedyną możliwością jest wyznaczenie charakterystycznych punktów i poprowadzenie przez te punkty krzywej.
maxiludo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 lut 2007, o 14:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubek

WYKRES FUNKCJI y=cos(pi/2*sinx)

Post autor: maxiludo »

No tak, rozumiem, przy podstawianiu to wychodzi. Ale czy jest jakiś inny sposób pozwalający na narysowanie tej funkcji?

Wykres wygląda tak, jakby to był wykres funkcji y=cosx po translacji o wektor (0,1). Czyli y=cosx+1
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

WYKRES FUNKCJI y=cos(pi/2*sinx)

Post autor: Lorek »

maxiludo pisze:Wykres wygląda tak, jakby to był wykres funkcji y=cosx po translacji o wektor (0,1). Czyli y=cosx+1
Na pewno nie, jest prawie identyczny z wykresem \(\displaystyle{ \cos^2 x}\)
maxiludo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 4 lut 2007, o 14:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubek

WYKRES FUNKCJI y=cos(pi/2*sinx)

Post autor: maxiludo »

Tak bedzie wygladal:



tak pokazal program graphmatica, i podstawilem za x kilka roznych argumentow i rzeczywiscie sie zgadza
ODPOWIEDZ