Funkcja trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kaelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 12 gru 2010, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pol
Podziękował: 9 razy

Funkcja trygonometryczna

Post autor: kaelo »

Proszę o rozwiązanie poniższej nierówności
\(\displaystyle{ ctgx+ \frac{sinx}{1+cosx} \le 2}\)

doszedłem do momentu
\(\displaystyle{ \frac{cosx}{sinx} + \frac{sinx }{1+cosx} \le 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{cosx ^{2}x +cosx +sinx ^{2} }{sinx + sinxcosx} \le 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{cosx +1}{sinx+sinxcosx} \le 2}\)
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Funkcja trygonometryczna

Post autor: chris_f »

Wyciągnij \(\displaystyle{ \sin x}\) przed nawias w mianowniku, ale pamiętaj o dziedzinie.
ODPOWIEDZ