wspólny kąt dla sin cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marta3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 17 paź 2011, o 20:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

wspólny kąt dla sin cos

Post autor: marta3456 »

Jak wyznaczyć wspólny kat dla \(\displaystyle{ \sin x = -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i \(\displaystyle{ \cos x = \frac{ \sqrt{2} }{2}\ ?}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2012, o 19:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

wspólny kąt dla sin cos

Post autor: piasek101 »

IV ćwiartka.
marta3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 17 paź 2011, o 20:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

wspólny kąt dla sin cos

Post autor: marta3456 »

Nie rozumiem tego nie wychodza mi wyniki takie jak w odpowiedziach co z tego ze to 4 cwiartka? co mam z tym zrobić? dodać odjąć?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

wspólny kąt dla sin cos

Post autor: piasek101 »

Dla jakiego kąta (z I ćw) sinus i kosinus są równe \(\displaystyle{ 0,5\sqrt 2}\) - znając to ,,przechodzisz" do IV ćwiartki (np wzory redukcyjne).
ODPOWIEDZ