Witam!
Ma ktoś może jakiś pomysł na wyznaczenie najmnejsze wartości tego wyrażenia.
\(\displaystyle{ \frac{(1+\cos^2 x) }{(2 \left|\cos x\right|(1-\left| \cos x \right|)}}\)
Njamniejsza wartość funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 12:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gory
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Njamniejsza wartość funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 19:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 12:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gory
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Njamniejsza wartość funkcji trygonometrycznej
Albo pochodna, albo zwyczajne zbadanie istnienia rozwiązania równania
\(\displaystyle{ \frac{1+t^2 }{2 t(1-t)}=C}\)
w zależności od \(\displaystyle{ C}\). Oba podejścia wydają mi się żmudne, ale innego nie widzę.
\(\displaystyle{ \frac{1+t^2 }{2 t(1-t)}=C}\)
w zależności od \(\displaystyle{ C}\). Oba podejścia wydają mi się żmudne, ale innego nie widzę.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 12:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gory
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Njamniejsza wartość funkcji trygonometrycznej
Zapytam jeszcze swojego profesorka jutro, może coś mi podopowie:) A jak nie to będę tamto męczył xD