Okreslenie ilosci rozwiazan rownania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
imosek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 20 paź 2010, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pOZNAN

Okreslenie ilosci rozwiazan rownania

Post autor: imosek »

Określ liczbę rozwiązań równania. Sprawdź odpowiedź na kalkulatorze graficznym. Jeżeli to
możliwe, podaj rozwiązanie równania.
Mogłby mnie ktos naprowadzic jak to rozwaizac?

\(\displaystyle{ cosx=x^{2}+1}\)

\(\displaystyle{ sinx=-x^{2}-2x-2}\)

\(\displaystyle{ tgx=x}\)

\(\displaystyle{ sinx=x^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2012, o 21:28 przez imosek, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okreslenie ilosci rozwiazan rownania

Post autor: piasek101 »

1) najmniejszą wartość (równą 1) przyjmuje prawa strona dla \(\displaystyle{ x=0}\),więc tylko dla takiego x-sa może istnieć rozwiązanie.

2) nie wiadomo o co chodzi

3) 4) Tu np możesz oprzeć się na graficznych rozwiązaniach (i tak masz sprawdzić na kalkulatorze).
imosek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 20 paź 2010, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pOZNAN

Okreslenie ilosci rozwiazan rownania

Post autor: imosek »

juz poprawilem. ale z tym tgx nie rozumie tzn np ze jak wez tg z 3 to mam mi wyjsc 3?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okreslenie ilosci rozwiazan rownania

Post autor: piasek101 »

2)

\(\displaystyle{ ...=-(x+1)^2-1}\) i kombinować podobnie do 1)

3) 4) gdzie wykres lewej strony przecina wykres prawej strony - o to chodzi.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2012, o 22:26 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
imosek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 20 paź 2010, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pOZNAN

Okreslenie ilosci rozwiazan rownania

Post autor: imosek »

a sinx= x^3 przetnie w trzech miejscach:D
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okreslenie ilosci rozwiazan rownania

Post autor: piasek101 »

Weź wrzuć to \(\displaystyle{ x^3}\) w jakiś program to zobaczysz jak to leci (ten wykres).
imosek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 20 paź 2010, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pOZNAN

Okreslenie ilosci rozwiazan rownania

Post autor: imosek »

ok dzieki juz wszystko wiem:)
ODPOWIEDZ