Trudna funkcja cykklometryczna 2

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
km1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 24 gru 2011, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

Trudna funkcja cykklometryczna 2

Post autor: km1992 »

Zero pomysłów na tą funkcję


\(\displaystyle{ \tg \left( \arccos\frac{1}{3}+2\arccot \left( -\frac{1}{2} \right) \right)}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2012, o 12:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Trudna funkcja cykklometryczna 2

Post autor: chris_f »

Ale co z tym trzeba zrobić? Wykres (nie ma zmiennej), obliczyć ile to jest, jakieś równanie, nierówność?
km1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 24 gru 2011, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 42 razy

Trudna funkcja cykklometryczna 2

Post autor: km1992 »

Obliczyć wartość wyrażenia
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Trudna funkcja cykklometryczna 2

Post autor: cosinus90 »

Hm, spróbuj wyrazić tangens za pomocą funkcji cosinus, następnie skorzystaj ze wzoru na cosinus sumy kątów.
ODPOWIEDZ