trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mikro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 27 sty 2007, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R-sko
Podziękował: 4 razy

trygonometria

Post autor: Mikro »

Witam! Prosze o pomoc w takim zadaniu:

Wyznacz wszystkie wartosci parametru p, dla ktorych rownanie postaci \(\displaystyle{ (cosx-1)(cosx+p+1)=0}\) , gdzie \(\displaystyle{ p\in R}\) ma w przedziale \(\displaystyle{ }\) trzy rozne rozwiazania.
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

trygonometria

Post autor: PFloyd »

jeden pierwistek, którego wartość nie zależy od parametru p to:
\(\displaystyle{ cosx=1\\
x=0}\)

z tego wynika że równanie
\(\displaystyle{ cosx+p+1=0}\)
musi mieć dwa różne rozwiązania (i rózne od 0) w przedziale \(\displaystyle{ }\)
jest to możliwe tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ cosx\in }\)
Mikro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 27 sty 2007, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R-sko
Podziękował: 4 razy

trygonometria

Post autor: Mikro »

Moglbys mi jeszcze powiedziec jak doszedles z przedostatniej linii do ostatniej;)
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

trygonometria

Post autor: PFloyd »

\(\displaystyle{ -p-1\in }\)
Mikro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 27 sty 2007, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R-sko
Podziękował: 4 razy

trygonometria

Post autor: Mikro »

Spoko, nie wiedzialem, ze mozna to tak przeksztalcac. Dzieki serdeczne!
ODPOWIEDZ