sprawdzanie tożsamości (trygonometria)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świdnica
sprawdzanie tożsamości (trygonometria)
Proszę o pomoc w zadaniu
Sprawdź, czy prawdziwe są następujące tożsamości, podaj konieczne założenia:
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{\tg2 \alpha + \ctg \alpha }=\cos 2 \alpha}\)
Edit:
źle napisałem, miało być \(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{\tg2 \alpha - \tg \alpha }=\cos 2 \alpha}\)
Sprawdź, czy prawdziwe są następujące tożsamości, podaj konieczne założenia:
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{\tg2 \alpha + \ctg \alpha }=\cos 2 \alpha}\)
Edit:
źle napisałem, miało być \(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{\tg2 \alpha - \tg \alpha }=\cos 2 \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2012, o 22:01 przez pamparampa, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świdnica
sprawdzanie tożsamości (trygonometria)
A przepraszam, miało być \(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{\tg2 \alpha - \tg \alpha }=\cos 2 \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
sprawdzanie tożsamości (trygonometria)
Teraz wyszło.
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{\sin x}{\cos x} }{ \frac{\sin 2x}{\cos 2x}- \frac{\sin x}{\cos x} }= \frac{ \frac{\sin x}{\cos x} }{ \frac{\sin 2x\cos x-\cos2x\sin x}{\cos 2x\cos x} }= \frac{\sin x\cos x\cos 2x}{\sin2x\cos^2x-\cos2x\sin x\cos x}= \frac{\sin x\cos x\cos 2x}{\sin x\cos x\left( 2\cos^2x-\cos 2x\right) }= \frac{\cos2x}{2\cos^2x-\cos 2x}= \frac{\cos2x}{2\cos^2x-2\cos^2x+1}= \frac{\cos 2x}{1}=\cos 2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{\sin x}{\cos x} }{ \frac{\sin 2x}{\cos 2x}- \frac{\sin x}{\cos x} }= \frac{ \frac{\sin x}{\cos x} }{ \frac{\sin 2x\cos x-\cos2x\sin x}{\cos 2x\cos x} }= \frac{\sin x\cos x\cos 2x}{\sin2x\cos^2x-\cos2x\sin x\cos x}= \frac{\sin x\cos x\cos 2x}{\sin x\cos x\left( 2\cos^2x-\cos 2x\right) }= \frac{\cos2x}{2\cos^2x-\cos 2x}= \frac{\cos2x}{2\cos^2x-2\cos^2x+1}= \frac{\cos 2x}{1}=\cos 2x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świdnica
sprawdzanie tożsamości (trygonometria)
Dzięki, ale nie da się tego zrobić jakimś prostszym sposobem? Bo w porównaniu do poprzedniego podpunktu, wydaje mi się to zbyt trudne jak na to zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
sprawdzanie tożsamości (trygonometria)
Prościej chyba się nie da. Wystarczy tutaj tylko zamienić \(\displaystyle{ \tg 2x}\) na \(\displaystyle{ \frac{\sin 2x}{\cos 2x}}\), a potem sprowadzić to wszystko do wspólnego mianownika.
Można to zrobić co najwyżej trudniej, stosując jakieś wzory na tangens podwojonego kąta i inne cuda na kiju, nawet nie wiem czy to by coś dało.
Można to zrobić co najwyżej trudniej, stosując jakieś wzory na tangens podwojonego kąta i inne cuda na kiju, nawet nie wiem czy to by coś dało.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świdnica
sprawdzanie tożsamości (trygonometria)
Żeby nie zakładać nowego tematu, podobne zadanie:
Wykaż, że:
\(\displaystyle{ (\cos \alpha - \cos \beta )^{2} + (\sin \alpha - \sin \beta )^{2}=4\sin^{2} \frac{ \alpha - \beta }{2}}\)
Wykaż, że:
\(\displaystyle{ (\cos \alpha - \cos \beta )^{2} + (\sin \alpha - \sin \beta )^{2}=4\sin^{2} \frac{ \alpha - \beta }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2012, o 00:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \cos, itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
sprawdzanie tożsamości (trygonometria)
\(\displaystyle{ \cos^2\alpha-2\cos\alpha\cos\beta+\cos^2\beta+\sin^2\alpha-2\sin\alpha\sin\beta+\sin^2\beta=\\=2-2\left( \cos\alpha\cos\beta+\sin\alpha\sin\beta\right) =\\=2\left( 1-\cos\left( \alpha-\beta\right) \right)=\\=2\left( \cos 0 -\cos \left( \alpha-\beta\right) \right)= \\ = 2\left[ -2\sin \frac{0+\alpha-\beta}{2}\sin \frac{0-\alpha+\beta}{2} \right]= \\ =2\left[ -2\sin \left( - \frac{\alpha-\beta}{2} \right)\sin \frac{\alpha-\beta}{2} \right]= \\ =2\left[ 2\sin \frac{\alpha-\beta}{2}\sin \frac{\alpha-\beta}{2} \right] =\\=4\sin^2 \frac{\alpha-\beta}{2}}\)