rownania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Czaja151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrow
Podziękował: 8 razy

rownania trygonometryczne

Post autor: Czaja151 »

W kilkunastu przykladach pojawia mi sie problem tego typu i nie wiem co zrobic dalej:
\(\displaystyle{ -\cos 2x= \sin 2x}\)z przykladu:\(\displaystyle{ \sin^{4}x - \cos^{4}x=sin^{2}x}\)
albo:
\(\displaystyle{ 2\cos x= 3\sin (\frac{\pi}{4}-x)}\)
ten drugi przyklad nie musi miec sensu liczbowego bo napisalem go tak z pamieci ;P ale chodzi mi po prostu o to jak pozbyc sie tych liczb calkowitych przy funkcjach tak zeby mozna je bylo porownac.Oczywiscie da sie je czesto rozlozyc ale nie zawsze tak jak w tym przykladzie, i co wtedy zrobic?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rownania trygonometryczne

Post autor: cosinus90 »

W przykładzie pierwszym : \(\displaystyle{ 2x = t}\)
W drugim najlepiej skorzystać ze wzoru na sinus sumy kątów.
Czaja151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrow
Podziękował: 8 razy

rownania trygonometryczne

Post autor: Czaja151 »

okej zrobie podstawienie pomocniczej i co dalej ? bo nie kojaze zeby wartosci tego samego kata mialy w zaleznosci od funkcji przeciwny znak ? czyli zamienic np sin na \(\displaystyle{ \cos (\frac{\pi}{2}-t)}\) ?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

rownania trygonometryczne

Post autor: cosinus90 »

Podziel przez jedną z funkcji po prostu.
ODPOWIEDZ