Różnica wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

Różnica wyrażenia

Post autor: breti »

Różnica \(\displaystyle{ \sin(\cos x) - \cos(\sin x)}\) jest:
a) mniejsza od zera dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\)
b) mniejsza od 2 dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\)
c) większa od zera dla pewnego \(\displaystyle{ x \in R}\)
d) równa 2 dla pewnego \(\displaystyle{ x \in R}\) ?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Różnica wyrażenia

Post autor: florek177 »

a)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Różnica wyrażenia

Post autor: kamil13151 »

florek177, doszedłeś do tego jakimś sposobem algebraicznym?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Różnica wyrażenia

Post autor: florek177 »

z wykresu, ale spróbuj z jed. tryg. - zamień cosinusa.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Różnica wyrażenia

Post autor: kamil13151 »

Możesz pokazać co masz na myśli?
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

Różnica wyrażenia

Post autor: tatteredspire »

Algebraicznie:

\(\displaystyle{ \sin(\cos x) - \cos(\sin x)<0 \Leftrightarrow \cos(\sin x)-\sin(\cos x)>0}\)

\(\displaystyle{ \cos(\sin x)-\sin(\cos x)=\sin(\frac{\pi}{2}-\sin x)-\sin(\cos x)= \\ 2 \cdot \sin(\frac{\pi}{4}-\frac{\sin x +\cos x}{2}) \cdot \cos (\frac{\pi}{4}+\frac{\cos x - \sin x}{2})= \\ 2 \cdot \sin (\frac{\pi}{4}-\frac{\sqrt{2}\sin (x+\frac{\pi}{4})}{2}) \cdot \cos (\frac{\pi}{4}+\frac{\sqrt{2} \cdot \cos(x+\frac{\pi}{4})}{2})= \\ 2 \cdot \sin\frac{\pi-2\sqrt{2}\sin(x+\frac{\pi}{4})}{4} \cdot \cos \frac{\pi +2\sqrt{2}\cos(x+\frac{\pi}{4})}{4}}\)

Tak więc:

\(\displaystyle{ \cos(\sin x)-\sin(\cos x)>0 \Leftrightarrow \\ 2 \cdot \sin\frac{\pi-2\sqrt{2}\sin(x+\frac{\pi}{4})}{4} \cdot \cos \frac{\pi +2\sqrt{2}\cos(x+\frac{\pi}{4})}{4}>0}\)

Można szacować następująco:

\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}>\frac{\pi+2\sqrt{2}}{4} \ge \frac{\pi -2\sqrt{2}\sin (x+\frac{\pi}{4})}{4} \ge \frac{\pi-2\sqrt{2}}{4}>0}\)

\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}>\frac{\pi+2\sqrt{2}}{4} \ge \frac{\pi +2\sqrt{2}\cos (x+\frac{\pi}{4})}{4} \ge \frac{\pi-2\sqrt{2}}{4}>0}\)

Ponieważ nierówność równoważna nierówności "wyjściowej" jest zawsze spełniona (w I ćwiartce sinus i cosinus są dodatnie) więc i nierówność "wyjściowa" jest zawsze spełniona, co kończy dowód.
ODPOWIEDZ