Zad.1. Wyznaczyć zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x) = cos(3x+ \frac{\pi}{6})+sin(3x)}\)
Zad.2. Rozwiązań równanie \(\displaystyle{ 3^{sin^2{x}}-3^{cos^{2}x}=2}\)
Dziękuję za każdą wskazówkę!
Dwa zadanka z trygonometrii
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Dwa zadanka z trygonometrii
Zad 2.
\(\displaystyle{ 3^{sin^{2}x}-3^{1-sin^{2}x}=2}\)
\(\displaystyle{ 3^{sin^{2}x}=t}\)
\(\displaystyle{ t-\frac{3}{t}=2}\) bierzesz pod uwagę dodatnie rozwiązania.
\(\displaystyle{ 3^{sin^{2}x}-3^{1-sin^{2}x}=2}\)
\(\displaystyle{ 3^{sin^{2}x}=t}\)
\(\displaystyle{ t-\frac{3}{t}=2}\) bierzesz pod uwagę dodatnie rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Dwa zadanka z trygonometrii
Zad.1
\(\displaystyle{ f(x)=cos(3x+30^{\circ})+cos(90^{\circ}-3x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=2cos60^{\circ}cos(3x-60^{\circ})=cos(3x-30^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ 1\leqslant cosx \leqslant 1}\)
\(\displaystyle{ 1\leqslant cos(3x-30^{\circ}) \leqslant 1}\) \(\displaystyle{ Y_f=}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ f(x)=cos(3x+30^{\circ})+cos(90^{\circ}-3x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=2cos60^{\circ}cos(3x-60^{\circ})=cos(3x-30^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ 1\leqslant cosx \leqslant 1}\)
\(\displaystyle{ 1\leqslant cos(3x-30^{\circ}) \leqslant 1}\) \(\displaystyle{ Y_f=}\)
POZDRO