trygonometria

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Mikro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 27 sty 2007, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R-sko
Podziękował: 4 razy

trygonometria

Post autor: Mikro »

Znowu mnie kladzie ta trygonometria... Prosze o pomoc.
Dla jakiej wartosci parametru a rownanie:

\(\displaystyle{ 3sinx+sin(x-\pi)=a+1}\) ma w przedziale \(\displaystyle{ }\) dokladnie dwa rozwiazania?
Myslalem zeby to rozwiazac graficznie tak jak w innych funkcjach. Doszedlem do przeksztalcenia \(\displaystyle{ 4sinx-1=a}\) Ale cos jest nie tak, bo wychodzi mi zla odpowiedz:/ Prosze rowniez o wytlumaczenie bo to jest wazniejsze niz wynik.
aurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 25 sty 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 13 razy

trygonometria

Post autor: aurak »

przeksztalciles dobrze, ale doprowadz to do takiego wyrazenia: \(\displaystyle{ sinx=\frac{a}{4}+\frac{1}{4}}\). teraz juz mozesz to rozwiazac graficznie, pamietaj o przedziale ;]
0
Mikro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 27 sty 2007, o 12:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R-sko
Podziękował: 4 razy

trygonometria

Post autor: Mikro »

Niestety ale odpowiedz jest inna: \(\displaystyle{ x\in(-3;-1)\cup(-1;1)}\)

[ Dodano: 2 Luty 2007, 13:48 ]
Mialem blad w obliczeniach, powinno wyjsc: \(\displaystyle{ 2sinx-1=a}\). Teraz wszystko gra, pozdrawiam!
aurak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 25 sty 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 13 razy

trygonometria

Post autor: aurak »

fajnie ze wyszlo ;]
ODPOWIEDZ