Oblicz dziedzinę funkcji
\(\displaystyle{ y= \frac{x}{x+ \sqrt{x ^{2}\sin ^{2}x } }}\)
próbuje to robić tak
\(\displaystyle{ x+|x\sin x| \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x(1+|\sin x|) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x \neq 0 \vee 1+|\sin x| \neq 0}\)
\(\displaystyle{ |\sin x| \neq -1}\)
no i patrząc na wykres funkcji \(\displaystyle{ |\sin x|}\) zbiór wartości ma w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0;1 \right\rangle}\) tak więc zawsze nie jest równa \(\displaystyle{ -1}\) czyli \(\displaystyle{ x \in \mathbb R}\)
podsumowując \(\displaystyle{ Df \in \mathbb R \setminus \left\{ 0\right\}}\) no ale takiej odpowiedzi nie ma i nie wiem gdzie robię błąd.
Dziedzina funkcji z sinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
Dziedzina funkcji z sinusem
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, o 21:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin, \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin, \langle, \rangle.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Dziedzina funkcji z sinusem
\(\displaystyle{ x+|x\sin x|=x+|x||\sin x|}\)
nie możesz wyciągnąć x przed nawias. Rozpatrz 2 możliwości:
\(\displaystyle{ 1. x \ge 0\\
2. x<0}\)
nie możesz wyciągnąć x przed nawias. Rozpatrz 2 możliwości:
\(\displaystyle{ 1. x \ge 0\\
2. x<0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
Dziedzina funkcji z sinusem
jak to zrobić ?
zawsze przy takim rozpatrzeniu przy wartości bezwzględnej rysuje sobie taki rysunek pomocniczy zaznaczam miejsca zerowe i badam kiedy funkcja jest dodatnia a kiedy ujemna.
dla
1. \(\displaystyle{ x \ge 0}\) wartość \(\displaystyle{ |x|}\) jest dodatnia czyli jest to po prostu \(\displaystyle{ x}\)
dla
2. \(\displaystyle{ x < 0}\) wartość \(\displaystyle{ |x|}\) jest ujemna czyli jest to po prostu \(\displaystyle{ -x}\)
a jak zrobić z \(\displaystyle{ \sin x}\) ?
sinx dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) ma rozwiązanie \(\displaystyle{ \left\langle 0 + 2k \pi ; \pi + 2k \pi \right\rangle}\)
tak więc w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać
rozpatrując \(\displaystyle{ x \ge 0,\ |\sin x|}\) jest i dodatnie i ujemne.
zawsze przy takim rozpatrzeniu przy wartości bezwzględnej rysuje sobie taki rysunek pomocniczy zaznaczam miejsca zerowe i badam kiedy funkcja jest dodatnia a kiedy ujemna.
dla
1. \(\displaystyle{ x \ge 0}\) wartość \(\displaystyle{ |x|}\) jest dodatnia czyli jest to po prostu \(\displaystyle{ x}\)
dla
2. \(\displaystyle{ x < 0}\) wartość \(\displaystyle{ |x|}\) jest ujemna czyli jest to po prostu \(\displaystyle{ -x}\)
a jak zrobić z \(\displaystyle{ \sin x}\) ?
sinx dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) ma rozwiązanie \(\displaystyle{ \left\langle 0 + 2k \pi ; \pi + 2k \pi \right\rangle}\)
tak więc w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać
rozpatrując \(\displaystyle{ x \ge 0,\ |\sin x|}\) jest i dodatnie i ujemne.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, o 21:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.