jak rozpisać \(\displaystyle{ \sin x^{2}}\)
żeby wyszło to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot (1 - \cos 2x)}\)
sinus, jak rozpisać
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
sinus, jak rozpisać
\(\displaystyle{ \sin ^2 x = \frac{2\sin ^2 x}{2} = \frac{\sin ^2 x + \cos^2x -\cos^2x + \sin^2x}{2} = \frac{1 - \cos 2x}{2}}\)
Chodziło Ci o \(\displaystyle{ \left( \sin x \right)^2}\), czyli \(\displaystyle{ \sin ^2 x}\). Tak jak napisałeś to się rozumie przez to \(\displaystyle{ \sin \left( x^2 \right)}\).
Chodziło Ci o \(\displaystyle{ \left( \sin x \right)^2}\), czyli \(\displaystyle{ \sin ^2 x}\). Tak jak napisałeś to się rozumie przez to \(\displaystyle{ \sin \left( x^2 \right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
sinus, jak rozpisać
a to :
\(\displaystyle{ \sin 2x - \sin x}\)
zeby było to :
\(\displaystyle{ 2 \cos\frac{3x}{2} \cdot \sin \frac{x}{2}}\)
-- 29 gru 2011, o 13:56 --
ok , już wiem nie, trzeba pisać
\(\displaystyle{ \sin 2x - \sin x}\)
zeby było to :
\(\displaystyle{ 2 \cos\frac{3x}{2} \cdot \sin \frac{x}{2}}\)
-- 29 gru 2011, o 13:56 --
ok , już wiem nie, trzeba pisać
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, o 16:37 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.