Mam takie zadanie
\(\displaystyle{ \sin ( x)+\cos ^{2}(x)=\frac{1}{4}}\)
no i próbowałem to zrobić tak: \(\displaystyle{ \cos ^{2}}\) zamieniłem na \(\displaystyle{ 1-\sin ^{2}}\) i podstawiłem pod \(\displaystyle{ \sin ( x)}\) nową zmienną, a rozwiązania wyszły \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) i \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\). No i zastan a wiam się teraz, skąd mam wiedzieć dla jakiego x sinus będzie \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) czy też może źle mi wyszły te rozwiązania?
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świdnica
równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 28 gru 2011, o 23:39 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin \cos
Powód: Poprawa wiadomości. \sin \cos
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
równanie trygonometryczne
Powinieneś mieć rozwiązania \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) i \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\). Pierwsze odpada, bo \(\displaystyle{ \sin x \in \left\langle -1,1\right\rangle}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świdnica