Oblicz wartosc wyrazenia
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 1 lut 2007, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krobia
- Pomógł: 1 raz
Oblicz wartosc wyrazenia
Witam
To moj pierwszy post na tym forum
Mam do rozwiazania takie rownanie:
cos 24 + cos 48 - cos 84 - cos 12 = ???
Odpowiedz to 0,5.
Nie wiem tylko jak to zrobic
Prosze o pomoc
Pozdrawiam[/b]
To moj pierwszy post na tym forum
Mam do rozwiazania takie rownanie:
cos 24 + cos 48 - cos 84 - cos 12 = ???
Odpowiedz to 0,5.
Nie wiem tylko jak to zrobic
Prosze o pomoc
Pozdrawiam[/b]
Ostatnio zmieniony 1 lut 2007, o 15:37 przez motofan13, łącznie zmieniany 1 raz.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Oblicz wartosc wyrazenia
\(\displaystyle{ cos24^o+cos48^o-(cos84^o+cos12^o)=2cos36^ocos12^o-2cos50^ocos36^o=2cos36^o(cos12^o-cos50^o)=2cos36^o(-2sin(-19^o)sin31^o)=4cos36^osin19^osin51^o}\)
Dalej się nic z tym już nie zrobi
Dalej się nic z tym już nie zrobi
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Oblicz wartosc wyrazenia
Zadanko wielokrotnie poruszane na lamach 4um. Oto rozwiazanie:
yorgin zrobiles blad przy sumie cosinusow
\(\displaystyle{ cos24^{\circ}+cos48^{\circ}-(cos84^{\circ}+cos12^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}cos12^{\circ}-2cos48^{\circ}cos36^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}(cos12^{\circ}-cos48^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}(-2sin30^{\circ}sin(-18^{\circ}))}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}sin18^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2sin18^{\circ}cos18^{\circ}cos36^{\circ}}{cos18^{\circ}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2sin36^{\circ}cos36^{\circ}}{2cos18^{\circ}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin72^{\circ}}{2cos18^{\circ}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin(90^{\circ}-18^{\circ})}{2cos18^{\circ}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{cos18^{\circ}}{2cos18^{\circ}}=\frac{1}{2}}\)
POZDRO
yorgin zrobiles blad przy sumie cosinusow
\(\displaystyle{ cos24^{\circ}+cos48^{\circ}-(cos84^{\circ}+cos12^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}cos12^{\circ}-2cos48^{\circ}cos36^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}(cos12^{\circ}-cos48^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}(-2sin30^{\circ}sin(-18^{\circ}))}\)
\(\displaystyle{ 2cos36^{\circ}sin18^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2sin18^{\circ}cos18^{\circ}cos36^{\circ}}{cos18^{\circ}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2sin36^{\circ}cos36^{\circ}}{2cos18^{\circ}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin72^{\circ}}{2cos18^{\circ}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin(90^{\circ}-18^{\circ})}{2cos18^{\circ}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{cos18^{\circ}}{2cos18^{\circ}}=\frac{1}{2}}\)
POZDRO
Oblicz wartosc wyrazenia
soku11, gdybyś tak mógł pokrótce wyjaśnić skąd takie rozwinięcie zadania w 2 linijce. A dokładniej dlaczego pomnożyłeś przez cos 12 st. i cos 36 st. A jeśli nie Ty, to może ktoś kto tu zaglądnie i będzie potrafił mi wyjaśnić. Bo wtedy podobne zadania będę mogła rozwiązywać sama.
Oblicz wartosc wyrazenia
dziękuję Ci Anno!!!!!
-- 1 lis 2011, o 16:32 --
teraz nie wiem dlaczego w 5 linijce zniknęło -2 razy sin 30 st.
-- 1 lis 2011, o 16:32 --
teraz nie wiem dlaczego w 5 linijce zniknęło -2 razy sin 30 st.