Wyznacz wszystkie rzeczywiste rozwiazania nierówności należące do \(\displaystyle{ <0; 2 \pi >}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin x + 2\cos 2x + \cos x}{\cos 2x} \ge 2\\
\\\frac{\sin x + 2\cos 2x + \cos x}{\cos 2x} - \frac{2\cos 2x}{\cos 2x} \ge 0\\
\\\frac{\sin x + \cos x}{\cos 2x} \ge 0\\
\\\frac{\cos( \frac{ \pi }{2} - x) + \cos x}{\cos 2x} \ge 0\\
\\\frac{2\cos\frac{ \pi }{4}\cos ( \frac{ \pi }{4} - x)}{\cos 2x} \ge 0\\
\\\frac{ \sqrt{2} \cos ( \frac{ \pi }{4} - x)}{\cos 2x} \ge 0\\
\\(\sqrt{2} \cos ( \frac{ \pi }{4} - x}))\cos 2x \ge 0\\}\)
I teraz nie wiem co dalej zrobic, wiec przydałaby sie pomoc. Podobne zadanie mialem i wyszło mi \(\displaystyle{ 2\cos 3x\cos x \ge 0}\) i tez nie wiem, czy mam rozpisywac na cosinus potrojonego kąta, czy może można jakos inaczej. Dzieki.
Trygonometria, nierówność.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Trygonometria, nierówność.
\(\displaystyle{ (\sqrt{2} \cos ( \frac{ \pi }{4} - x}))\cos 2x \ge 0}\)
Rozpisujesz to sobie na dwa przypadki
\(\displaystyle{ \cos ( \frac{ \pi }{4} - x})\ge0 \wedge \cos2x\ge0 \vee
\cos ( \frac{ \pi }{4} - x})<0 \wedge \cos2x<0}\)
a z tymi nierównościami powinieneś sobie poradzić.
Rozpisujesz to sobie na dwa przypadki
\(\displaystyle{ \cos ( \frac{ \pi }{4} - x})\ge0 \wedge \cos2x\ge0 \vee
\cos ( \frac{ \pi }{4} - x})<0 \wedge \cos2x<0}\)
a z tymi nierównościami powinieneś sobie poradzić.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Trygonometria, nierówność.
A no w sumie racja. Tylko mam pytanie, dlaczego \(\displaystyle{ < 0}\) a nie \(\displaystyle{ \le 0}\)?
A ok, już wiem.
Btw. powinno byc \(\displaystyle{ \cos 2x >0}\) oraz \(\displaystyle{ \cos 2x < 0}\), bo te wyrazenie bylo wczesniej w mianowniku i zerem byc nie moze. No ale dokonczylem, dziekuje bardzo.
A ok, już wiem.
Btw. powinno byc \(\displaystyle{ \cos 2x >0}\) oraz \(\displaystyle{ \cos 2x < 0}\), bo te wyrazenie bylo wczesniej w mianowniku i zerem byc nie moze. No ale dokonczylem, dziekuje bardzo.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, o 19:27 przez Tmkk, łącznie zmieniany 1 raz.