tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
nitro22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 17 wrz 2011, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: nitro22 »

Wykaż, że:

\(\displaystyle{ \frac{2sin2x+sin4x}{2sin2x-sin4x}=ctg ^{2}x}\)
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: Tmkk »

Zacznij od tego, że :

\(\displaystyle{ \sin 4x = 2\sin 2x\cos 2x}\)
ODPOWIEDZ