Najwieksza wartość funkcji
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Najwieksza wartość funkcji
Korzystając z wzorów redukcyjnych mamy \(\displaystyle{ \cos x= \sin( \frac{ \pi}{2} - x)}\), a znając wzór a sumę sinusów obliczamy, że:
\(\displaystyle{ y= | \sin x+ \cos x| \\ y=| \sin x+ \sin( \frac{ \pi}{2} - x) | \\ y=| 2 \sin \frac{ \pi}{4} \cos (x- \frac{ \pi}{4})| \\ y= | \sqrt{2} \cos(x- \frac{ \pi}{4} )|}\)
Myślę, że dalej już sama dasz radę.
\(\displaystyle{ y= | \sin x+ \cos x| \\ y=| \sin x+ \sin( \frac{ \pi}{2} - x) | \\ y=| 2 \sin \frac{ \pi}{4} \cos (x- \frac{ \pi}{4})| \\ y= | \sqrt{2} \cos(x- \frac{ \pi}{4} )|}\)
Myślę, że dalej już sama dasz radę.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Najwieksza wartość funkcji
Największa wartość funkcji cosinus na zadanym przedziale to 1 (dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{4}}\)). Tak więc Największa możliwa wartośc podanego wyrażenia to niewątpliwie \(\displaystyle{ 1\cdot \sqrt{2}=\sqrt{2}}\)