Dzięki za pomoc, już wszystko jasnesteal pisze:Tak, jest poprawne, bo
\(\displaystyle{ y_1=\sin\left(3\pi n+\frac{\pi}{2}\right)=\cos\left(3\pi n\right)=(-1)^n}\)
A zakres zawiera się w zbiorze liczb całkowitych, więc nie ma większego znaczenia.
Uproszczenie funkcji trygonometrycznej i okresowosć funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdzieś pomiędzy okresami sin(x)
- Podziękował: 23 razy
Uproszczenie funkcji trygonometrycznej i okresowosć funkcji
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, o 21:28 przez SanczoPanczo, łącznie zmieniany 1 raz.
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Uproszczenie funkcji trygonometrycznej i okresowosć funkcji
Ad 2.
Spróbuj z definicji okresowości:
\(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)}\)
Czyli pokaż, że nie istnieje okres \(\displaystyle{ T}\) dla którego jest spełniona definicja okresowości:
\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{\pi}{\sqrt{23}}(n+T)\right)=\cos\left(\frac{\pi}{\sqrt{23}}n+\frac{\pi}{\sqrt{23}}T\right)\not= \cos\left(\frac{\pi}{\sqrt{23}}n\right)}\)
Spróbuj z definicji okresowości:
\(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)}\)
Czyli pokaż, że nie istnieje okres \(\displaystyle{ T}\) dla którego jest spełniona definicja okresowości:
\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{\pi}{\sqrt{23}}(n+T)\right)=\cos\left(\frac{\pi}{\sqrt{23}}n+\frac{\pi}{\sqrt{23}}T\right)\not= \cos\left(\frac{\pi}{\sqrt{23}}n\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdzieś pomiędzy okresami sin(x)
- Podziękował: 23 razy
Uproszczenie funkcji trygonometrycznej i okresowosć funkcji
steal pisze:Ad 2.
Spróbuj z definicji okresowości:
\(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)}\)
Czyli pokaż, że nie istnieje okres \(\displaystyle{ T}\) dla którego jest spełniona definicja okresowości:
\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{\pi}{\sqrt{23}}(n+T)\right)=\cos\left(\frac{\pi}{\sqrt{23}}n+\frac{\pi}{\sqrt{23}}T\right)\not= \cos\left(\frac{\pi}{\sqrt{23}}n\right)}\)
Dziękuję za pomoc.
Cytowałeś tylko drugie pytanie, a więc pierwsze jest poprawnie ?
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Uproszczenie funkcji trygonometrycznej i okresowosć funkcji
Tak, jest poprawne, bo
\(\displaystyle{ y_1=\sin\left(3\pi n+\frac{\pi}{2}\right)=\cos\left(3\pi n\right)=(-1)^n}\)
A zakres zawiera się w zbiorze liczb całkowitych, więc nie ma większego znaczenia.
\(\displaystyle{ y_1=\sin\left(3\pi n+\frac{\pi}{2}\right)=\cos\left(3\pi n\right)=(-1)^n}\)
A zakres zawiera się w zbiorze liczb całkowitych, więc nie ma większego znaczenia.