Dziedzina arcsin
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 gru 2011, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Dziedzina arcsin
Witam, mam pytanie, co robię nie tak.
1. Podać dziedziny funkcji
c) \(\displaystyle{ f(x)=\arcsin \frac{2}{x}}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\arcsin \frac{2}{x}\\
-1 \le \frac{2}{x} \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{2}{x} | \cdot x\\
-x \le 2 |:(-1)\\
x \ge -2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{x} \le 1 | \cdot x\\
2 \le x\\
x \ge 2}\)
Odp: \(\displaystyle{ \{x: x \ge 2\}}\)
Jednakże odpowiedź brzmi: \(\displaystyle{ \{x: x \le -2 \mbox{ lub }x \ge 2\}}\).
Proszę o wyjaśnienie gdzie popełniam błąd, bo powiem szczerze, ze nie mam pojęcia. Dzięki, pozdrawiam.
1. Podać dziedziny funkcji
c) \(\displaystyle{ f(x)=\arcsin \frac{2}{x}}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\arcsin \frac{2}{x}\\
-1 \le \frac{2}{x} \le 1}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{2}{x} | \cdot x\\
-x \le 2 |:(-1)\\
x \ge -2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{x} \le 1 | \cdot x\\
2 \le x\\
x \ge 2}\)
Odp: \(\displaystyle{ \{x: x \ge 2\}}\)
Jednakże odpowiedź brzmi: \(\displaystyle{ \{x: x \le -2 \mbox{ lub }x \ge 2\}}\).
Proszę o wyjaśnienie gdzie popełniam błąd, bo powiem szczerze, ze nie mam pojęcia. Dzięki, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, o 22:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Popełniasz błąd przy stosowaniu LaTeXa. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Popełniasz błąd przy stosowaniu LaTeXa. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dziedzina arcsin
Błąd jest prosty: nie możesz bezrefleksyjnie mnożyć obu stron nierówności przez \(\displaystyle{ x}\), bo nie wiesz, jaki jest jego znak.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 gru 2011, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Dziedzina arcsin
W liceum o czymś takim nie słyszałem i tego typu zadania wyliczałem dobrze. Nie mam pojęcia jak inaczej można to rozwiązać, bo nie potrafię dostrzec możliwości wyznaczenia \(\displaystyle{ x}\) inaczej, jak tylko mnożąc go obustronnie przez \(\displaystyle{ x}\), celem pozbycia się go z mianownika.
A poza tym myślałem, że skoro przed \(\displaystyle{ x}\) nie ma znaku minus, to jest to \(\displaystyle{ x}\) dodatni.
A poza tym myślałem, że skoro przed \(\displaystyle{ x}\) nie ma znaku minus, to jest to \(\displaystyle{ x}\) dodatni.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, o 00:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dziedzina arcsin
Pozostaje tylko załamać ręce nad poziomem nauczania w Twoim liceum.fyflong pisze:W liceum o czymś takim nie słyszałem i tego typu zadania wyliczałem dobrze. Nie mam pojęcia jak inaczej można to rozwiązać, bo nie potrafię dostrzec możliwości wyznaczenia \(\displaystyle{ x}\) inaczej, jak tylko mnożąc go obustronnie przez \(\displaystyle{ x}\), celem pozbycia się go z mianownika.
Masz dwa wyjścia: albo rozważyć dwa przypadki, \(\displaystyle{ x<0}\) i \(\displaystyle{ x>0}\), albo przenieść wszystko na jedną stronę, sprowadzić do wspólnego mianownika i badać znak ilorazu.
To bardzo błędnie myślałeś. \(\displaystyle{ x}\) jest niewiadomą, a skoro jest niewiadomą, to nie wiadomo też, jaki ma znak. Znak minus bądź jego brak nie ma tu nic do rzeczy, \(\displaystyle{ -x}\) może spokojnie być dodatnie.fyflong pisze:A poza tym myślałem, że skoro przed \(\displaystyle{ x}\) nie ma znaku minus, to jest to \(\displaystyle{ x}\) dodatni.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 gru 2011, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Dziedzina arcsin
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Nie wiem w jaki sposób rozważyć przypadki \(\displaystyle{ x<0}\) i \(\displaystyle{ x>0}\). Jeżeli chodzi o to drugie spróbowałem czegoś takiego (dla przykładu jedna z dwóch nierówności), ale to raczej działania po omacku.
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{2}{x} \\
0 \le \frac{2}{x} +1 \\
0 \le \frac{2}{x} + \frac{x}{x} \\
0 \le \frac{2+x}{x}}\)
I teraz najchętniej pomnożyłbym przez \(\displaystyle{ x}\) i dostał to samo, co poprzednio. Nie wiem, jak zbadać znak ilorazu, ale z tego, co wyczytałem w googlach, to mnożymy licznik przez mianownik.
\(\displaystyle{ (2+x)x=2x+ x^{2}}\)
Więc znak dodatni. Dla drugiego równania (\(\displaystyle{ \frac{2}{x} \le 1}\)) znak wychodzi ujemny. Zakładając, że dobrze zrozumiałem, co mam zrobić, nadal nie wiem, co począć z tym dalej.
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{2}{x} \\
0 \le \frac{2}{x} +1 \\
0 \le \frac{2}{x} + \frac{x}{x} \\
0 \le \frac{2+x}{x}}\)
I teraz najchętniej pomnożyłbym przez \(\displaystyle{ x}\) i dostał to samo, co poprzednio. Nie wiem, jak zbadać znak ilorazu, ale z tego, co wyczytałem w googlach, to mnożymy licznik przez mianownik.
\(\displaystyle{ (2+x)x=2x+ x^{2}}\)
Więc znak dodatni. Dla drugiego równania (\(\displaystyle{ \frac{2}{x} \le 1}\)) znak wychodzi ujemny. Zakładając, że dobrze zrozumiałem, co mam zrobić, nadal nie wiem, co począć z tym dalej.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, o 01:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dziedzina arcsin
Rozważałeś kiedykolwiek przypadki (w jakimś zadaniu)? Bo to dość standardowa procedura.fyflong pisze:Nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Nie wiem w jaki sposób rozważyć przypadki \(\displaystyle{ x<0}\) i \(\displaystyle{ x>0}\).
Dobrze, o to chodzi.fyflong pisze:Jeżeli chodzi o to drugie spróbowałem czegoś takiego (dla przykładu jedna z dwóch nierówności), ale to raczej działania po omacku.
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{2}{x} \\
0 \le \frac{2}{x} +1 \\
0 \le \frac{2}{x} + \frac{x}{x} \\
0 \le \frac{2+x}{x}}\)
Ale nie wolno Ci, z tego samego powodu, co poprzednio.fyflong pisze:I teraz najchętniej pomnożyłbym przez \(\displaystyle{ x}\) i dostał to samo, co poprzednio.
Niezupełnie. Korzystamy z tego, że znak ilorazu dwóch czynników jest taki sam, jak znak ich iloczynu.fyflong pisze:Nie wiem, jak zbadać znak ilorazu, ale z tego, co wyczytałem w googlach, to mnożymy licznik przez mianownik.
\(\displaystyle{ (2+x)x=2x+ x^{2}}\)
Masz zatem rozwiązać nierówność \(\displaystyle{ 2x+x^2\ge 0}\).
Co to znaczy "znak dodatni"? Masz rozwiązać nierówność.fyflong pisze:Więc znak dodatni.
Źle z tego samego powodu, co wyżej.fyflong pisze:Dla drugiego równania (\(\displaystyle{ \frac{2}{x} \le 1}\)) znak wychodzi ujemny.
Rozwiążesz dwie nierówności, a ponieważ mają zachodzić obie równocześnie, więc weźmiesz część wspólną zbiorów ich rozwiązań i to będzie szukana dziedzina (po uwzględnieniu założenia \(\displaystyle{ x\neq 0}\)).fyflong pisze:nadal nie wiem, co począć z tym dalej.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 gru 2011, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Dziedzina arcsin
Chyba jakiś ciemny jestem, bo nadal mi nie wychodzi.
\(\displaystyle{ 0 \le \frac{2+x}{x}}\)
\(\displaystyle{ (2+x)x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 2+x \ge 0 \wedge x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge -2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2-x}{x} \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{2-x}{x} \le 0}\)
\(\displaystyle{ (2-x) \le 0 \wedge x \le 0}\)
\(\displaystyle{ -x \le -2 | \cdot (-1)}\)
\(\displaystyle{ x \ge 2}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0 \wedge x \ge -2 \wedge x \ge 2 \wedge x \le 0}\)
Więc wyszło mi rzeczywiste bez zera. Co zrobiłem nie tak?
\(\displaystyle{ 0 \le \frac{2+x}{x}}\)
\(\displaystyle{ (2+x)x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 2+x \ge 0 \wedge x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge -2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2-x}{x} \le 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{2-x}{x} \le 0}\)
\(\displaystyle{ (2-x) \le 0 \wedge x \le 0}\)
\(\displaystyle{ -x \le -2 | \cdot (-1)}\)
\(\displaystyle{ x \ge 2}\)
\(\displaystyle{ x \ge 0 \wedge x \ge -2 \wedge x \ge 2 \wedge x \le 0}\)
Więc wyszło mi rzeczywiste bez zera. Co zrobiłem nie tak?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dziedzina arcsin
Dobry człowieku, nie rozwiązywałeś nigdy nierówności kwadratowych?fyflong pisze:Chyba jakiś ciemny jestem, bo nadal mi nie wychodzi.
\(\displaystyle{ 0 \le \frac{2+x}{x}}\)
\(\displaystyle{ (2+x)x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 2+x \ge 0 \wedge x \ge 0}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 gru 2011, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Dziedzina arcsin
Rzeczywiście, to już było niepoważne.
\(\displaystyle{ (2+x)x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-2> \cup <0; \infty )}\)
\(\displaystyle{ (2-x)x \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;0> \cup <2; \infty )}\)
Czyli o ile się nie mylę wyszło dobrze.
\(\displaystyle{ (2+x)x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;-2> \cup <0; \infty )}\)
\(\displaystyle{ (2-x)x \le 0}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ;0> \cup <2; \infty )}\)
Czyli o ile się nie mylę wyszło dobrze.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Dziedzina arcsin
Dobrze, jak weźmiesz teraz przekrój tych dwóch zbiorów, to wyjdzie Ci to, co masz w odpowiedziach.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 gru 2011, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Dziedzina arcsin
Czyli zawsze, jak mam jakąś nierówność \(\displaystyle{ a>x>b}\) (nie wiem jak to poprawnie nazwać), to postępuję w taki sposób?
-- 18 gru 2011, o 14:00 --
Niestety mam problem z kolejnym zadaniem.
Dziedzina \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{3+\arctan 2x}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2} \le 2x \le \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2} \le 2x| \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ - \pi \le 4x |:4}\)
\(\displaystyle{ x \ge - \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ 2x \le \frac{ \pi }{2} | \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 4x \le \pi |:4}\)
\(\displaystyle{ x \le \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ 3+\arctan 2x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \arctan 2x \ge -3}\)
Dalej kompletnie nie wiem co z tym począć.
-- 18 gru 2011, o 14:00 --
Niestety mam problem z kolejnym zadaniem.
Dziedzina \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{3+\arctan 2x}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2} \le 2x \le \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2} \le 2x| \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ - \pi \le 4x |:4}\)
\(\displaystyle{ x \ge - \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ 2x \le \frac{ \pi }{2} | \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 4x \le \pi |:4}\)
\(\displaystyle{ x \le \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ 3+\arctan 2x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \arctan 2x \ge -3}\)
Dalej kompletnie nie wiem co z tym począć.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, o 15:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \arctan.
Powód: Poprawa wiadomości: \arctan.