funkcja okresowa
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 56 razy
funkcja okresowa
Pokazać, że jeżeli funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją okresową, to \(\displaystyle{ af+b (a,b \text{ stałe })}\) też jest funkcją okresową o tym samym okresie.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, o 17:27 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
funkcja okresowa
Funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest okresowa, jeśli istnieje \(\displaystyle{ T}\), takie że:
\(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)}\).
Zakładamy, że nasza funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest okresowa, o okresie podstawowym równym \(\displaystyle{ T}\). Patrzymy na funkcję \(\displaystyle{ af(x)+b}\).
Chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ af(x+T)+b=af(x)+b}\).
Ale to jest oczywiste, ponieważ \(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)}\) z założenia o okresowości funkcji \(\displaystyle{ f}\)
\(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)}\).
Zakładamy, że nasza funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest okresowa, o okresie podstawowym równym \(\displaystyle{ T}\). Patrzymy na funkcję \(\displaystyle{ af(x)+b}\).
Chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ af(x+T)+b=af(x)+b}\).
Ale to jest oczywiste, ponieważ \(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)}\) z założenia o okresowości funkcji \(\displaystyle{ f}\)