prosze o szczegolowe rozwiazanie
\(\displaystyle{ 2\sin|x/2|=1}\)
i bez bezwglednosci
\(\displaystyle{ \ctg2x= \sqrt{3}}\)
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 gru 2011, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 12:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gory
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną
Będę rozwiązywał pierwsze równanie
\(\displaystyle{ sin \left|\frac{x}{2}\right| = \frac{1}{2} \\
\left|\frac{x}{2}\right|= \frac{\pi}{6} + 2k \pi \vee \left|\frac{x}{2}\right|= \frac{5\pi}{6} + 2k \pi \\}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}= - \frac{\pi}{6} - 2k \pi \vee \frac{x}{2}= \frac{\pi}{6} + 2k \pi \vee \frac{x}{2}=-\frac{5\pi}{6} - 2k \pi \vee \frac{x}{2}=\frac{5\pi}{6} + 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= - \frac{\pi}{3} - k \pi \vee x= \frac{\pi}{3} + k \pi \vee x= - \frac{5\pi}{3} - k \pi \vee
x= \frac{5\pi}{3} + k \pi}\)
Można to jeszcze oszywiście uprościć ale może już nie będę komplikował. Ogarniasz??
\(\displaystyle{ sin \left|\frac{x}{2}\right| = \frac{1}{2} \\
\left|\frac{x}{2}\right|= \frac{\pi}{6} + 2k \pi \vee \left|\frac{x}{2}\right|= \frac{5\pi}{6} + 2k \pi \\}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}= - \frac{\pi}{6} - 2k \pi \vee \frac{x}{2}= \frac{\pi}{6} + 2k \pi \vee \frac{x}{2}=-\frac{5\pi}{6} - 2k \pi \vee \frac{x}{2}=\frac{5\pi}{6} + 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= - \frac{\pi}{3} - k \pi \vee x= \frac{\pi}{3} + k \pi \vee x= - \frac{5\pi}{3} - k \pi \vee
x= \frac{5\pi}{3} + k \pi}\)
Można to jeszcze oszywiście uprościć ale może już nie będę komplikował. Ogarniasz??
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną
Jak mnożysz przez \(\displaystyle{ 2}\) obustronnie to raczej będzie \(\displaystyle{ 4k \pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 gru 2011, o 12:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gory
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy