arkus z tangensa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

arkus z tangensa

Post autor: Harahido »

Mam obliczyć :
\(\displaystyle{ arc \tg(2- \sqrt{3} )}\)
Wiem , że to będzie \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{12}}\), ale muszę to jakoś wyliczyć .
Coś mi świta w głowie , że w takich wypadkach trzeba było skorzystać z \(\displaystyle{ \tg ( \alpha - \beta )= \frac{\tg \alpha - \tg \beta }{1+ \tg \alpha \cdot \tg \beta }}\)
Jak to rozwiązać ?
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

arkus z tangensa

Post autor: tatteredspire »

Skoro wiesz ile to będzie to po prostu policz \(\displaystyle{ \tg \frac{\pi}{12}=\tg (\frac{\pi}{4}-\frac{\pi}{6})}\) korzystając z zapropowanego przez Ciebie wzoru. To wystarczy, bo te funkcje są różnowartościowe.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, o 15:41 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

arkus z tangensa

Post autor: Majeskas »

Podpowiedź:

\(\displaystyle{ \tg2\alpha= \frac{2\tg\alpha}{1-\tg^2\alpha}}\)
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

arkus z tangensa

Post autor: Harahido »

@Majeskas
ok, ale co podstawić za alfe ?
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

arkus z tangensa

Post autor: Majeskas »

Wstaw do wzoru \(\displaystyle{ \tg\alpha=2-\sqrt3}\) i zauważ, że wtedy możemy łatwo powiedzieć, ile wynosi \(\displaystyle{ 2\alpha}\).
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

arkus z tangensa

Post autor: Harahido »

\(\displaystyle{ \frac{4-2 \sqrt{3} }{-6+4 \sqrt{3} }}\) mi nic nie mówi
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

arkus z tangensa

Post autor: tatteredspire »

Usuń niewymierność z mianownika.
ODPOWIEDZ