Zostaly jeszcze takie przyklady i nie widze sposobu na start , prosze tylko o wskazowke.ew wynik koncowy dla porownania. Z gory dziekuje \(\displaystyle{ \cos 3x + \cos 7x = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin 4x = \sin 2x}\)
Rownania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrow
- Podziękował: 8 razy
Rownania trygonometryczne
I po zastosowaniu wzoru przyrownac np sinus do zera i cosinus do zera tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrow
- Podziękował: 8 razy
Rownania trygonometryczne
Moze to nie przyzwoite pytanie ale czy -2 moge pominac? \(\displaystyle{ -2\sin \frac{5x}{2} = 0}\)
I przejsc do \(\displaystyle{ \sin \frac{5x}{2} =\sin 0 \wedge \sin \frac{5x}{2} = \sin \pi}\)
I przejsc do \(\displaystyle{ \sin \frac{5x}{2} =\sin 0 \wedge \sin \frac{5x}{2} = \sin \pi}\)