mam takie coś
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha \left(1+\sin ^{2} \alpha \right)=1-\sin ^{4} \alpha}\)
zaczęłam robić i wyszło tak:
\(\displaystyle{ L= \cos ^{2} \alpha \left(1+\sin ^{2} \alpha \right)=\cos ^{2} \alpha \left(\sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha + \sin ^{2} \alpha \right) = \cos ^{2} \alpha \left(2\sin ^{2} \alpha +\cos ^{2} \alpha \right)= 2\sin ^{2} \alpha \cos ^{2} \alpha +\cos ^{4} \alpha}\)
i nie wiem co dalej...
sprawdź tożsamość trygonometryczną
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
sprawdź tożsamość trygonometryczną
A następnie podziel stronami przez \(\displaystyle{ \left( 1+ \sin ^{2} \alpha \right)}\).
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
sprawdź tożsamość trygonometryczną
W sumie racja. Kluczowe jest wykorzystanie wzoru na różnicę kwadratów \(\displaystyle{ a ^{2} - b ^{2} = \left( a-b\right) \left( a+b\right)}\)
w Twoim przypadku
\(\displaystyle{ a=1 \\ b= \sin ^{2} \alpha}\)
a potem jedynki trygonometrycznej.
w Twoim przypadku
\(\displaystyle{ a=1 \\ b= \sin ^{2} \alpha}\)
a potem jedynki trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 22:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: TM
- Podziękował: 25 razy
sprawdź tożsamość trygonometryczną
loitzl9006
ahhhaaa.. spróbuje ale pewnie będziesz mi musiał rozpisać literka po literce jak to zrobić tak jak przed chwilą...-- 16 gru 2011, o 23:05 --ooo loool... jakie to proste było... dzięki
ahhhaaa.. spróbuje ale pewnie będziesz mi musiał rozpisać literka po literce jak to zrobić tak jak przed chwilą...-- 16 gru 2011, o 23:05 --ooo loool... jakie to proste było... dzięki