prosze o sprawdzenie: f(x)=arcsin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
krystian122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 4 sty 2007, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: to i owo
Podziękował: 2 razy

prosze o sprawdzenie: f(x)=arcsin

Post autor: krystian122 »

nie chcialem isc na latwizne, wiec sam sprobowalem rozwiazac, jakby ktos mogl sprawdzic i powiedziec czy wszystko mam dobrze.

dana jest funkcja \(\displaystyle{ arcussin\, \frac{1}{x}}\) podaj dziedzine tej funkcji, zbadaj jej monotonicznosc, podaj granice, asymptoty i ekstrema jezeli istnieja.

\(\displaystyle{ arcsin \frac{1}{x} \\

Df: -1\leqslant\frac{1}{x}\leqslant1 \\
x\in (-\infty; -1> 0}\)

funkcja nie posiada ekstremow

Funkcja posiada asymptoty poziome w:
\(\displaystyle{ y=0\\
y=\frac{\pi}{2}\\
y=-\frac{\pi}{2}}\)



jest malejaca w calej dziedzinie.

i co o tym myslicie?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

prosze o sprawdzenie: f(x)=arcsin

Post autor: florek177 »

Wg mnie - dobrze, poza tym, że jest jedna asymptota pozioma y = 0, pozostałe wartości ( � pi/2 ) - wynikają z dziedziny funkcji ( nie są asymptotami ).
ODPOWIEDZ