wartość wyrażenia
wartość wyrażenia
Wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \cos ^{2} \beta +\cos ^{2} ( \alpha - \beta )-2\cos \beta \cdot \cos \alpha \cdot \cos ( \alpha - \beta )}\):
a nie zależy od \(\displaystyle{ \beta}\)
b nie zależy od \(\displaystyle{ \alpha}\)
c jest równa \(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha}\)
d jest równa \(\displaystyle{ \cos ^{2} \beta}\) ?
a nie zależy od \(\displaystyle{ \beta}\)
b nie zależy od \(\displaystyle{ \alpha}\)
c jest równa \(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha}\)
d jest równa \(\displaystyle{ \cos ^{2} \beta}\) ?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, o 15:45 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
wartość wyrażenia
wyłączyłam ale zatrzymuje się na etapie \(\displaystyle{ \cos( \alpha - \beta) \cdot (cos _{2} \beta - cos( \alpha + \beta )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
wartość wyrażenia
U mnie ten 'etap' wyklada tak:
\(\displaystyle{ \cos (\alpha - \beta)[ - \cos(\alpha + \beta)] + \cos^{2}\beta}\) Wydaje mi sie, że sie pomyliłaś. Napisz, jak docierasz do tego miejsca.
\(\displaystyle{ \cos (\alpha - \beta)[ - \cos(\alpha + \beta)] + \cos^{2}\beta}\) Wydaje mi sie, że sie pomyliłaś. Napisz, jak docierasz do tego miejsca.
wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ cos( \alpha - \beta )(cos ^{2} \beta +cos \alpha \cdot cos \beta +sin \alpha \cdot sin \beta -2cos \beta \cdot cos \alpha )=cos( \alpha - \beta )(cos ^{2} \beta +sin \alpha \cdot sin \beta -cos \alpha \cdot cos \beta )=cos( \alpha - \beta )(cos ^{2} \beta - cos( \alpha + \beta )}\) i tu się zatrzymałam
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
wartość wyrażenia
Błąd na początku. Nie możesz wyłączyć \(\displaystyle{ \cos ^{2}\beta}\) przed nawias, bo przy nim nie ma \(\displaystyle{ \cos (\alpha - \beta)}\)
Wiec:
\(\displaystyle{ cos ^{2} eta +cos ^{2} ( alpha - eta )-2cos eta cdot cos alpha cdot cos ( alpha - eta ) = cos ( alpha - eta )[ cos ( alpha - eta ) - 2cos eta cos alpha) + cos ^{2} eta}\)
Wiec:
\(\displaystyle{ cos ^{2} eta +cos ^{2} ( alpha - eta )-2cos eta cdot cos alpha cdot cos ( alpha - eta ) = cos ( alpha - eta )[ cos ( alpha - eta ) - 2cos eta cos alpha) + cos ^{2} eta}\)
wartość wyrażenia
oooo dzięki nie zauważyłam tego błędu .... chyba mi wyszło wychodzi \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha}\) ?