1. Wyznacz warosc funkcju trygonometrycznych kata ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) w trojkacie prostokątnym jeżeli przeciwprostokatna \(\displaystyle{ = 7}\), podstawa \(\displaystyle{ = 12}\)
2. a) Wyznacz długosc podstawy \(\displaystyle{ x}\) w trojkacie prostokatnym jezeli kat wynosi \(\displaystyle{ 50 ^{\circ}}\) zas przeciwprostokatna \(\displaystyle{ 12}\)
b) Wyznacz długosc podstawy \(\displaystyle{ x}\) w trojkacie prostokatnym jezeli kat wynosi \(\displaystyle{ 50 ^{\circ}}\) zas przyprostokątna \(\displaystyle{ 4}\)
3. W trojkacie równoramiennym kat przy podstawie ma miare \(\displaystyle{ 35 ^{\circ}}\), natomiast ramie ma dlugosc \(\displaystyle{ 6}\). Wyznacz wysokosc tego trojkata poprowadzonego na podstawe.
4. Trojkaty prostkokatne dł. boków podac z dokladnoscia do jenego miejsca po przecinku:
a) długosc przyprostkokatnej \(\displaystyle{ 4}\), dł podstawy \(\displaystyle{ 6}\)
b) kat \(\displaystyle{ 32 ^{\circ}}\), przeciwprostkokatna \(\displaystyle{ = 10}\)
Funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 gru 2011, o 08:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gff
Funkcje trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, o 17:24 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- pawex9
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 28 razy
Funkcje trygonometryczne
1 \(\displaystyle{ cos \alpha}\)
2a \(\displaystyle{ cos \alpha}\)
2b \(\displaystyle{ tg \alpha}\)
3 \(\displaystyle{ sin \alpha}\)
4a tw. pitagorasa
4b \(\displaystyle{ sin \alpha}\) lub \(\displaystyle{ cos \alpha}\) a nastepnie tw, pitagorasa
2a \(\displaystyle{ cos \alpha}\)
2b \(\displaystyle{ tg \alpha}\)
3 \(\displaystyle{ sin \alpha}\)
4a tw. pitagorasa
4b \(\displaystyle{ sin \alpha}\) lub \(\displaystyle{ cos \alpha}\) a nastepnie tw, pitagorasa