Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xidaozu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 14 gru 2011, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Równanie trygonometryczne

Post autor: xidaozu »

Witajcie, mam problem z rozwiązaniem równania, wychodzi mi całkowicie co innego niż jest uwzględnione w odpowiedziach.
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{4}+\frac{3x}{2} \right) =3 \sin \left( \frac{\pi}{4}+\frac{x}{2} \right)}\)
Według moich obliczeń wychodziło mi że \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}+2k\pi}\)
Prosił bym o jakąś pomoc w rozpisaniu tych pierwszych kroków bo chyba tam popełniam błąd...
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, o 18:41 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: ares41 »

To pokaż swoje obliczenia, bo bez tego ciężko będzie znaleźć w nich błąd.
Czaja151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrow
Podziękował: 8 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Czaja151 »

Ja tez prosze , bo nie wiem na jakiej zasadzie opuscic tu sinus z ta trojka
Awatar użytkownika
xml1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 gru 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Równanie trygonometryczne

Post autor: xml1 »

Wzory na sinus kąta połówkowego znacznie ułatwiają w tym zadaniu sprawę.

ODPOWIEDZ