\(\displaystyle{ sin x = -sin 2x}\)
\(\displaystyle{ tg(x- \frac{ \pi }{4} )= tg( \frac{ \pi }{6} -x)}\)
równania trygomonetryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 15:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
równania trygomonetryczne
\(\displaystyle{ \sin x = -\sin2x}\)
\(\displaystyle{ \sin x = \sin(-2x)}\)
\(\displaystyle{ x=-2x+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ 3x=2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2k\pi}{3}}\)
Z tangensem podobnie, tylko tu okresem będzie \(\displaystyle{ k\pi}\)
\(\displaystyle{ \sin x = \sin(-2x)}\)
\(\displaystyle{ x=-2x+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ 3x=2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2k\pi}{3}}\)
Z tangensem podobnie, tylko tu okresem będzie \(\displaystyle{ k\pi}\)