\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos ( x) + \cos ( x+y) = 0 \\ \cos ( y) + \cos ( x+y) = 0 \end{cases}}\)
z pierwszego równania wychodzi mi, że:
\(\displaystyle{ \cos ( x+y) = - \cos ( x)}\)
podstawiając do drugiego równania mam:
\(\displaystyle{ \cos ( y) - \cos ( x) = 0}\)
czyli \(\displaystyle{ x = y}\).
Wracając teraz do drugiego równania i podstawiając \(\displaystyle{ x = y}\) mam:
\(\displaystyle{ \cos ( x) + \cos ( x + x) = 0}\)
czyli
\(\displaystyle{ \cos ( x) = - \cos ( 2x)}\)
\(\displaystyle{ \cos ( x) = \cos ( -2x)}\)
Jak to rozwiązać? Może źle zaczynam?
Proszę o pomoc.
Dodam, że wystarczy mi rozwiązanie w okolicy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
układ równan trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 20 lip 2010, o 09:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
układ równan trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, o 14:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
układ równan trygonometrycznych
Skorzystaj z:
\(\displaystyle{ \cos 2 x = \cos^2 x - \sin^2 x = \cos^2 x - (1 - \cos^2 x)}\)
Jednak nie pasuje mi:
Także zacznij od początku i rozpisz \(\displaystyle{ \cos (x+y)}\).
\(\displaystyle{ \cos 2 x = \cos^2 x - \sin^2 x = \cos^2 x - (1 - \cos^2 x)}\)
Jednak nie pasuje mi:
Wg. mnie jest to błędne, bo np. \(\displaystyle{ x=y+2\pi}\) też jest prawdziwe.\(\displaystyle{ cos(y) - cos(x) = 0}\)
czyli x = y.
Także zacznij od początku i rozpisz \(\displaystyle{ \cos (x+y)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 20 lip 2010, o 09:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
układ równan trygonometrycznych
w zasadzie jak napisałem szukam rozwiązania w okolicy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\)
więc podany przypadek \(\displaystyle{ x=y+2/pi}\) nawet nie brałem pod uwagę (dla uproszczenia).
Próbowałem również tak:
\(\displaystyle{ cos(x+y)= cosxcosy - sinxsiny}\)
Wtedy dostaje taki uklad rownan:
\(\displaystyle{ \begin{cases} cos(x) + cos(x)cos(y) - sin(x)sin(y) = 0\\ cos(y) + cos(x)cos(y) - sin(x)sin(y) = 0\end{cases}}\)
I odejmując równania od siebie dostaję:
\(\displaystyle{ cos(x)-cos(y)=0}\) czyli nadal \(\displaystyle{ cos(x)=cos(y)}\)
Natomiast korzystając z:
\(\displaystyle{ \cos 2 x = \cos^2 x - \sin^2 x = \cos^2 x - (1 - \cos^2 x)}\)
i podstawiając do pierwszego równania dostaje:
\(\displaystyle{ 2cos^{2}(x) + cos(x)-1=0}\)
Podstawiając \(\displaystyle{ t=cos(x)}\)
Dostaję równanie kwadratowe z którego otrzymuję dwa t:
\(\displaystyle{ t_{1} = 1}\)
\(\displaystyle{ t_{2} = -\frac{1}{2}}\)
więc \(\displaystyle{ cos(x)=-\frac{1}{2}}\) czyli w okolicy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) najbliżej mam do \(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}\pi}\)
W książce w rozwiązaniu jest, że \(\displaystyle{ x=y=\frac{\pi}{3}}\)
więc podany przypadek \(\displaystyle{ x=y+2/pi}\) nawet nie brałem pod uwagę (dla uproszczenia).
Próbowałem również tak:
\(\displaystyle{ cos(x+y)= cosxcosy - sinxsiny}\)
Wtedy dostaje taki uklad rownan:
\(\displaystyle{ \begin{cases} cos(x) + cos(x)cos(y) - sin(x)sin(y) = 0\\ cos(y) + cos(x)cos(y) - sin(x)sin(y) = 0\end{cases}}\)
I odejmując równania od siebie dostaję:
\(\displaystyle{ cos(x)-cos(y)=0}\) czyli nadal \(\displaystyle{ cos(x)=cos(y)}\)
Natomiast korzystając z:
\(\displaystyle{ \cos 2 x = \cos^2 x - \sin^2 x = \cos^2 x - (1 - \cos^2 x)}\)
i podstawiając do pierwszego równania dostaje:
\(\displaystyle{ 2cos^{2}(x) + cos(x)-1=0}\)
Podstawiając \(\displaystyle{ t=cos(x)}\)
Dostaję równanie kwadratowe z którego otrzymuję dwa t:
\(\displaystyle{ t_{1} = 1}\)
\(\displaystyle{ t_{2} = -\frac{1}{2}}\)
więc \(\displaystyle{ cos(x)=-\frac{1}{2}}\) czyli w okolicy \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) najbliżej mam do \(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}\pi}\)
W książce w rozwiązaniu jest, że \(\displaystyle{ x=y=\frac{\pi}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
układ równan trygonometrycznych
Z równania kwadratowego mamy takie wyniki: \(\displaystyle{ t_1=-1}\) lub \(\displaystyle{ t_2= \frac{1}{2}}\), jednak \(\displaystyle{ \cos x = \frac{1}{2}}\) w tej okolicy, której szukasz będzie to \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 20 lip 2010, o 09:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
układ równan trygonometrycznych
Dzieki... zle sobie wziąłem wzór na \(\displaystyle{ t_{1}}\)
Mianowicie \(\displaystyle{ t_{1}=\frac{b- \sqrt{\Delta} }{2a}}\) zamiast \(\displaystyle{ t_{1}=\frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}}\).
Teraz wszystko gra.
Dzięki.
Mianowicie \(\displaystyle{ t_{1}=\frac{b- \sqrt{\Delta} }{2a}}\) zamiast \(\displaystyle{ t_{1}=\frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}}\).
Teraz wszystko gra.
Dzięki.