Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cyfrowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 gru 2011, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Równanie trygonometryczne

Post autor: cyfrowy »

W przedziale \(\displaystyle{ \left[ 0, \pi \right]}\) rozwiązać równanie

\(\displaystyle{ \frac{6-12sin ^{2}x }{tg ^{2} x-1} =8sin ^{4} x -5}\)

Mam już dziedzinę ale nie wiem co dalej..
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Tmkk »

Przekształć lewą stronę równania używając m.in. wzorów na sinus / cosinus podwojonego kąta tak, aby całe równanie uzależnić od samego sinusa.
ODPOWIEDZ