Wytłumaczenie czemu jest równy arcsinx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Inkognito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 24 lis 2009, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilno
Podziękował: 27 razy

Wytłumaczenie czemu jest równy arcsinx

Post autor: Inkognito »

Witam,
mógłby ktoś pokazać i wytłumaczyć udowodnienie dlaczego
\(\displaystyle{ arcsin(x)= \frac{1}{i} ln(ix+ \sqrt{1-x ^{2} } )}\)
i czemu dla każdego \(\displaystyle{ x>1}\) jest równy \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\)
z góry dzięki.





P.S.
jeżeli ktoś wie gdzie w google mogę to znaleźć to bedę także wdzieczny za link,
ale swoimi slowami byłoby lepiej
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, o 08:57 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Piotr654
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 gru 2010, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

Wytłumaczenie czemu jest równy arcsinx

Post autor: Piotr654 »

Te dwie zależności powinny załatwić sprawę: \(\displaystyle{ ar \sinh x = i\arcsin(-ix)}\), \(\displaystyle{ ar \sinh = ln(x+\sqrt{x^2 + 1})}\). Proponuję też poczytać o funkcjach hiperbolicznych i do nich odwrotnych, z ich własności są te równania.
ODPOWIEDZ