Zmien postac/oblicz
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrow
- Podziękował: 8 razy
Zmien postac/oblicz
Dany jest taki przyklad: \(\displaystyle{ \cos \left( 3-\frac{\pi}{6} \right) -0,5\sin3}\) i nie wiem jak to rozbic , ciagle zostaje z tym samym.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, o 19:29 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Sinus to \sin, cosinus to \cos.
Powód: Sinus to \sin, cosinus to \cos.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrow
- Podziękował: 8 razy
Zmien postac/oblicz
Dzieki za poprawienie, na to tez wpadlem :p ale to nic nie daje bo jest jeszcze wiecej wyrazen a mialo byc mniej
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Zmien postac/oblicz
Oczywiście, że daje, a nawet trochę upraszcza.
\(\displaystyle{ \cos \left( 3-\frac{\pi}{6} \right) =\cos 3\color{red}\cos\frac{\pi}{6}\color{black}+\sin 3\color{red}\sin\frac{\pi}{6}}\)
To czerwone da się obliczyć.
\(\displaystyle{ \cos \left( 3-\frac{\pi}{6} \right) =\cos 3\color{red}\cos\frac{\pi}{6}\color{black}+\sin 3\color{red}\sin\frac{\pi}{6}}\)
To czerwone da się obliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrow
- Podziękował: 8 razy
Zmien postac/oblicz
Oj faktycznie , wstyd tyle ze \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2} \cos3}\) dalej jest troche niejasny bo co to za cosinus liczby calkowitej rzeczywistej... Ani stopni ani radianow i tak to zostawic? Aha prosze powiedz takze o co wgl chodzi z ta tabela dodatnie ujemne w roznych cwiartkach bo nic nie rozumiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Zmien postac/oblicz
Wartość \(\displaystyle{ \cos 3}\) możesz podać jedynie w przybliżeniu, dokładnie tego nie obliczysz.
Co do tabelki to chodzi o to, że w różnych ćwiartkach funkcje trygonometryczne mogą przyjmować różne wartości (dodatnie lub ujemne, w zależności od ćwiartki). Mnie uczyli takiego wierszyka:
W pierwszej ćwiartce same plusy, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens i cotangens, a w czwartej cosinus.
Co do tabelki to chodzi o to, że w różnych ćwiartkach funkcje trygonometryczne mogą przyjmować różne wartości (dodatnie lub ujemne, w zależności od ćwiartki). Mnie uczyli takiego wierszyka:
W pierwszej ćwiartce same plusy, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens i cotangens, a w czwartej cosinus.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrow
- Podziękował: 8 razy
Zmien postac/oblicz
Czyli jak podam ze \(\displaystyle{ \cos \in (90^{\circ} ;180^{\circ})}\) to bedzie dobrze? ///To udalo mi sie znalezdz juz na forum wraz z tozsama tabela tylko nierozumiem kiedy sie do tego zastosowac? Czesto w zadaniach jest podane np: \(\displaystyle{ \sin a =x , \cos b=y , a \in (90^{\circ};180^{\circ}) i b\in (0;90^{\circ})}\) i wlasnie nie wiem jak to wykorzystac bo rozumiem ze te przedzialy maja znaczenie na wynik, tu np podac sinus sumy a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Zmien postac/oblicz
Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale podam Ci taki przykład: w zadaniu masz podany \(\displaystyle{ \sin x=\frac{1}{2} \wedge x\in \left( 0^\circ,90^\circ\right)}\). Jest nieskończenie wiele wartości \(\displaystyle{ x}\), dla których \(\displaystyle{ \sin x=\frac{1}{2}}\), powtarzają się one co \(\displaystyle{ 2k\pi}\) poczynając od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{5}{6}\pi}\). Czyli może być \(\displaystyle{ 30^\circ, \ 150^\circ, \ 210^\circ, \ 330^\circ, \ \ldots}\), ale masz wybrać kąt z przedziału \(\displaystyle{ \left( 0^\circ,90^\circ\right)}\), czyli \(\displaystyle{ 30^\circ}\).