Trafiłem na zadanie "Oblicz dokładną wartość sin 15' " jednak nie pamiętam z czego się korzystało, mógł by mnie ktoś oświecić?
z góry dzienkuję
Obliczanie dokładnej wartości funkcji trygonometrycznej...
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zakopane
Obliczanie dokładnej wartości funkcji trygonometrycznej...
Jakoś nie wiedzieć czemu wartość po spierwiastkowaniu nie wychodzi taka jak w tablicach ;/, z tej różnicy zostaje mi
√2 - 1
_______
2
√2 - 1
_______
2
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Obliczanie dokładnej wartości funkcji trygonometrycznej...
Zapoznaj się z\(\displaystyle{ \LaTeX em}\) bo będzie źle
\(\displaystyle{ \sin(45^\circ-30^\circ)=\sin 45^\circ \cos 30^\circ-\sin 30^\circ\cos 45^\circ=\frac{\sqrt{2}}{2}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}=\frac{\sqrt{6}-\sqrt{2}}{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin(45^\circ-30^\circ)=\sin 45^\circ \cos 30^\circ-\sin 30^\circ\cos 45^\circ=\frac{\sqrt{2}}{2}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}=\frac{\sqrt{6}-\sqrt{2}}{4}}\)