Udowodnij równość z sinusem i kosinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Perez25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 10 paź 2011, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 1 raz

Udowodnij równość z sinusem i kosinusem

Post autor: Perez25 »

\(\displaystyle{ sin\left ( \frac{\pi }{4}+x \right )= cos \left ( \frac{\pi }{4}-x \right )}\)
Prosze rozwiążcie
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, o 17:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm Pi to \pi
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Udowodnij równość z sinusem i kosinusem

Post autor: Psiaczek »

znasz wzór \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{2}- \alpha \right)= \cos \alpha}\)?

podstaw w tym wzorze \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{4}-x}\)

otrzymasz \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{2}-\left( \frac{ \pi }{4}-x \right) \right) =\cos \left( \frac{ \pi }{4}-x\right)}\)

\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{2}-\frac{ \pi }{4}+x \right) =\cos \left( \frac{ \pi }{4}-x\right)}\)

\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{4}+x\right) =\cos \left( \frac{ \pi }{4}-x\right)}\)
ODPOWIEDZ