Udowodnij równość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
paulaa1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 14 gru 2010, o 17:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krk
Podziękował: 15 razy

Udowodnij równość

Post autor: paulaa1992 »

Jak udowodnić taką równość?

\(\displaystyle{ \sin(\arctan x)=\frac{x}{\sqrt{1+x^{2}}}}\)

dla \(\displaystyle{ x\in\mathbb R}\).
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, o 20:34 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Udowodnij równość

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}\\ \tg x=\frac{\sin x}{\sqrt{1-\sin^2x}}}\)
wyznacz \(\displaystyle{ \sin x}\) (powyższy przypadek dotyczy dodatnich wartości \(\displaystyle{ \cos x}\), należy również rozpatrzyć ujemne)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Udowodnij równość

Post autor: Psiaczek »

tu kawałek rozpisałem:
273131.htm
ODPOWIEDZ