Udowodnij ze L=P

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kasia1122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 lis 2011, o 13:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Udowodnij ze L=P

Post autor: kasia1122 »

\(\displaystyle{ 1+ \cos2x = \cot x \sin2x}\)
dziekuje!
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Udowodnij ze L=P

Post autor: lukasz1804 »

Skorzystaj ze znanej tożsamości \(\displaystyle{ \ctg x=\frac{\cos x}{\sin x}}\) oraz ze wzorów na funkcje trygonometryczne podwojonego kąta.
kasia1122
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 lis 2011, o 13:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Udowodnij ze L=P

Post autor: kasia1122 »

lukasz1804 pisze:Skorzystaj ze znanej tożsamości \(\displaystyle{ \ctg x=\frac{\cos x}{\sin x}}\) oraz ze wzorów na funkcje trygonometryczne podwojonego kąta.
aha i to tyle?
ODPOWIEDZ