Wartość funkcji cyklometrycznej.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
paulaa1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 14 gru 2010, o 17:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krk
Podziękował: 15 razy

Wartość funkcji cyklometrycznej.

Post autor: paulaa1992 »

Witam, jak obliczyć wartość takiego wyrażenia: \(\displaystyle{ \arcsin \left( \cos 3 \right)}\)?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, o 12:00 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wartość funkcji cyklometrycznej.

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ \arcsin(\cos3) = \arcsin \left ( sin \left ( \frac{ \pi }{2} - 3 \right ) \right )}\)
ODPOWIEDZ