Wiem jaki wychodzi wynik -"0" ale nie wiem jak pokazac dojscie do rozwiazania bo gdy uzywam wzorow przechodze roznymi postaciami do tego samego co mam w przykladzie. Prosze o pomoc' jak to zapisac zeby pokazac rozwiazanie?
Oto przyklad: \(\displaystyle{ -\cos 10^{\circ}+ \cos 11^{\circ} \cdot \cos21^{\circ} + \cos69^{\circ} \cdot \cos79^{\circ}}\)
Podaj wartosc
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Podaj wartosc
użyj wzoru \(\displaystyle{ \cos ( \alpha - \beta )=\cos \alpha \cos \beta +\sin \alpha \sin \beta}\)
dla \(\displaystyle{ \alpha =21^{\circ}, \beta =11^{\circ}}\)
wykorzystaj po rozpisaniu \(\displaystyle{ \sin \alpha =\cos (90^{\circ}- \alpha )}\)
dla \(\displaystyle{ \alpha =21^{\circ}, \beta =11^{\circ}}\)
wykorzystaj po rozpisaniu \(\displaystyle{ \sin \alpha =\cos (90^{\circ}- \alpha )}\)