Mam do rozwiązanie równanie:
\(\displaystyle{ \sin x +2 \sin^2 x + 3 \sin^3 x+ ... = \frac{1}{2} \left( \tg \frac{x}{2} + \ctg \frac{x}{2} \right)}\)
Niestety lewa strona równania to ani szereg geometryczny ani żaden ciąg, wiem ze istnieje wzór zastępujący lewą strone mojego równania ale nie mam dostepnej literatury na ten temat. Pomoze ktos?
ciekawe i trudne równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxx
- Podziękował: 3 razy
ciekawe i trudne równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 23:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \tg, itd. Skaluj nawiasy.
Powód: Poprawa wiadomości. Funkcje elementarne zapisujemy tak: \sin, \tg, itd. Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
ciekawe i trudne równanie trygonometryczne
Wyłącz \(\displaystyle{ \tg x}\) przed nawias po lewej stronie
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxx
- Podziękował: 3 razy
ciekawe i trudne równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x} ( \cos x + 2\cos x\sin x+3\cos x \sin^2x + ...)}\)
Chyba nadal tego nie widzę...
Chyba nadal tego nie widzę...
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 23:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin i \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin i \cos.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
ciekawe i trudne równanie trygonometryczne
Wzór mogę ci podać : dla \(\displaystyle{ -1<y<1}\) zachodzi
\(\displaystyle{ y+2y^2+3y^3+...= \frac{y}{(1-y)^2}}\)
prosty jest dowód jeśli można używać szeregów potęgowych, elementarnie też da się udowodnić ale nieco dłużej.
\(\displaystyle{ y+2y^2+3y^3+...= \frac{y}{(1-y)^2}}\)
prosty jest dowód jeśli można używać szeregów potęgowych, elementarnie też da się udowodnić ale nieco dłużej.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 7 paź 2010, o 16:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxx
- Podziękował: 3 razy
ciekawe i trudne równanie trygonometryczne
Dzieki sliczne
Rozwiąznaia równania w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,3\pi \right\rangle}\)
to : \(\displaystyle{ { \frac{\pi}{6} , \frac{5\pi}{6}, \frac{13 \pi }{6} , \frac{17\pi}{6} }}\)
Jesli komus by się chciało je rozwiązać i sprawdzic...?
Rozwiąznaia równania w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,3\pi \right\rangle}\)
to : \(\displaystyle{ { \frac{\pi}{6} , \frac{5\pi}{6}, \frac{13 \pi }{6} , \frac{17\pi}{6} }}\)
Jesli komus by się chciało je rozwiązać i sprawdzic...?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 23:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
ciekawe i trudne równanie trygonometryczne
Sprowadza się to do równania:
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{1}{2}}\)
Wyniki masz dobre.
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{1}{2}}\)
Wyniki masz dobre.