arcus tangens

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

arcus tangens

Post autor: smmileey »

Chcę sprawdzić dla jakiego kąta wartość arcusa jest równa \(\displaystyle{ 93}\).
Mam więc: \(\displaystyle{ \alpha =tg(93)}\).
Otrzymuje wartość w przybliżeniu -19.
Kiedy liczę \(\displaystyle{ arctg(-19)}\) nie otrzymuje 93, dlaczego?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

arcus tangens

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{2} \le \arctan x \le \frac{ \pi }{2}}\)
smmileey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 56 razy

arcus tangens

Post autor: smmileey »

To jak mam to sprawdzić?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

arcus tangens

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ \tg 93^ \circ = \tg (90^ \circ + 3^ \circ) = - \ctg 3^ \circ = - \tg 87^ \circ}\)
ODPOWIEDZ