jak w temacie jak narysowac wykres funkcji tej:
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{3}sinx+cosx}\)
?
Jak narysowac wykres funkcji
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
Jak narysowac wykres funkcji
\(\displaystyle{ f(x) = 2(\frac{\sqrt{3}}{2}sinx + \frac{1}{2}cosx) = 2(cos\frac{\pi}{6}*sinx + sin\frac{\pi}{6}*cosx) = 2*sin(x+\frac{\pi}{6})}\)
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
Jak narysowac wykres funkcji
Więc, ten typ zadania najczęściej w ten sposób się rozwiązuje. Wyciągasz przed nawias \(\displaystyle{ 2}\) i dostajesz wartośći które teraz zamieniasz na sinus i cosinus tak aby otrzymać wzór sinusa sumy:
\(\displaystyle{ sin(x+y)=sinx*cosy + cosx*siny}\) Zwijasz i wychodzi prosty do narysowania wykres. Oczywiście w innych zadaniach mozna też posłużyć się wzorami na różnicę. Mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś ?
\(\displaystyle{ sin(x+y)=sinx*cosy + cosx*siny}\) Zwijasz i wychodzi prosty do narysowania wykres. Oczywiście w innych zadaniach mozna też posłużyć się wzorami na różnicę. Mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś ?
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1 raz
Jak narysowac wykres funkcji
ok mniej wiecej rozumie to taki przykład
\(\displaystyle{ f(x)=sinx+\sqrt{3}cosx=2(cos\frac{\pi}{3}*sinx+sin\frac{\pi}{3}*cosx)=2*sinx(x+\frac{\pi}){3}}\)
??? Dobrze myśle ?
\(\displaystyle{ f(x)=sinx+\sqrt{3}cosx=2(cos\frac{\pi}{3}*sinx+sin\frac{\pi}{3}*cosx)=2*sinx(x+\frac{\pi}){3}}\)
??? Dobrze myśle ?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Jak narysowac wykres funkcji
Mozna rowniez podstawic zamiast \(\displaystyle{ \sqrt{3} \:\:tg\frac{\Pi}{3}}\)
Wtedy wykorzystujesz wlasnosc ze:
\(\displaystyle{ tg\frac{\Pi}{3}=\frac{ sin\frac{\Pi}{3} }{ cos\frac{\Pi}{3} }}\)
POZDRO
Wtedy wykorzystujesz wlasnosc ze:
\(\displaystyle{ tg\frac{\Pi}{3}=\frac{ sin\frac{\Pi}{3} }{ cos\frac{\Pi}{3} }}\)
POZDRO