Witam, spotkałem się w jednym zadaniu z zapisami:
\(\displaystyle{ cos(x+ \pi)=-cosx}\)
\(\displaystyle{ dla x \in <0, \pi >}\)
Na jakiej podstawie to jest stwierdzone?
Przecież gdyby wziąć np. kąt 100 stopni, to gdy dodamy do niego \(\displaystyle{ \pi}\), to znajdzie się on w czwartej cwiartce, gdzie cosinus jest dodatni. Dlaczego więc jest zmieniony znak?
EDIT:
Okay, już do tego doszedłem.
wzory redukcyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy