Witam. Od razu przejde do sedna. Otóż, nie mam zielonego pojęcia jak to rozwiązac, nawet nie mam pomyslu. Jesli ktos by mi to pokazal i objasnil, bylbym wdzieczny.
\(\displaystyle{ \sin x+\sin \left(x+ \frac{2\pi}{3}\right)+\sin \left(x+ \frac{3\pi}{3}\right)=0
\sin ^{6}x+\cos ^{6}x+3\sin ^{2}\cos ^{2}x=1}\)
Ktos ma jakis pomysl? Pewnym jest tylko zaczecie od lewej strony..
Tożsamości trygonometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 18 paź 2010, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
Tożsamości trygonometryczne.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, o 23:24 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Tożsamości trygonometryczne.
1, sprawdź zapis w tym drugim nawiasie, bo to \(\displaystyle{ \frac{3 \pi}{3}}\) dziwnie wygląda
2. Podpowiedź:
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos^2x)^3=...}\)
i wyznacz stąd \(\displaystyle{ \sin^{6}x+\cos^{6}x}\)
2. Podpowiedź:
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos^2x)^3=...}\)
i wyznacz stąd \(\displaystyle{ \sin^{6}x+\cos^{6}x}\)